Skip to main content
22. CARNET-ova korisnička konferencija CUC 2020

Cijeli program »

Male ruke u velikom svijetu programiranja

Budući da je Šibenik grad djece, gradska uprava pokušava na što više različitih načina pažnju usmjeriti na razne aktivnosti koje se nude mlađim uzrastima. Svakodnevni životni ritam usmjerava nas na digitalni svijet te su upravo s tim ciljem u suradnji s Gradom Šibenikom, pokrenute dvije radionice za djecu Scratch i Minecraft. Učeći kroz igru djeca najbolje uče, što je upravo i cilj samih radionica: upoznati pojam programiranja, isti koristiti te na taj način dolaziti do logičkih zaključaka koje će poslije koristiti u svakodnevnom životu i radu, a time i u nastavi. Polaznici radionica upoznat će i alat Microsoft Code Builder koji služi za programiranje u Minecraftu. Kako od ove nastavne godine Scratch dolazi u niže razrede osnovne škole kao dio nastavnog kurikula (izuzev eksperimentalnih škola), a Minecraft je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja kao edukativna igrica, održat će se radionice i za sve učenike gradskih škola koje sudjeluju u obilježavanju Tjedna programiranja (engl. Code week). Velika prednost samih radionica za vrijeme Tjedna programiranja je što se mogu odraditi online i sa školama partnerima iz inozemstva bez obzira kakva bude epidemiološka situacija. U ovom svijetu izazova, kako za učenika tako i za učitelja potrebno je uvijek biti korak ispred.

Martina Kolovrat
Katolička osnovna škola u Šibeniku
Croatia

Martina Kolovrat rođena je 4. prosinca 1986. u Livnu (BiH). 2005. godine završila je Ekonomsko-birotehničku školu u Splitu - smjer upravni referent. Nakon završene srednje škole upisuje Filozofski fakultet - Učiteljski studij te nakon završenih pet godina školovanja stječe zvanje magistre primarnog obrazovanja s pojačanom informatikom. 2013. godine započinje s radom u Katoličkoj osnovnoj školi Šibenik gdje je stalni zaposlenik na mjestu učitelja Informatike. Sudjeluje u raznim projektima na razini škole, natjecanja iz Informatike (Dabar) te međunarodnim projektima (Poljska-Hrvatska). Sudionik je raznih stručnih vijeća, konferencija kao predavač (pa i CUC-a 2018. g) ili kao slušatelj. Urednik je web stranice škole kao i Facebook stranice škole. Isto tako član je uredničkog vijeća školskog časopisa “Zaveslaj”. Od rujna 2020. godine je i voditeljica radionice „Minecraft“ u suradnji s Gradom Šibenikom.

Josipa Baljkas Klisović
Katolička osnovna škola u Šibeniku
Croatia

Josipa Baljkas Klisović rođena je 1981. godine u Šibeniku. Od početka 2019. godine zaposlena je u Katoličkoj osnovnoj školi kao učiteljica Informatike. U svakodnevnoj nastavi koristi digitalnu tehnologiju i zagovornica je praktične nastave. Kontinuirano se usavršava na stručnim županijskim i državnim skupovima, sudjeluje na eTwinning projektima, Tjednu programiranja EU CodeWeek, na međunarodnom natjecanju Dabar te natjecanju iz Informatike na školskoj i županijskoj razini. Od dodatnih osobnih postignuća ističe završen program usavršavanja ECDL specijalistica, završen program obrazovanja Programerka mobilnih aplikacija - Android te napisan i na repozitoriju digitalnih obrazovnih sadržaja objavljen priručnik o digitalnom alatu Microsoft Forms koji je jedan od digitalnih favorita za prikupljanje podataka, suradnju i komunikaciju, objavljivanje rezultata suradničkog rada, rješavanja testova, odnosno provjera znanja i koji se pokazao kao izvrstan alat u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo, pandemiji izazvanoj korona virusom. Održava stručno usavršavanje djelatnika osnovne škole na istu temu (MS Forms) i mentorica je radionice Scratch - programskog jezika za rano učenje programiranja u suradnji s Gradom Šibenikom koju je međusobno povezala i u razrednoj nastavi s učenicima. Stručnjak je za tehničku podršku u nastavi uživo ali i protekloj online nastavi kolegama, učenicima i roditeljima te rješava tehničke prepreke redovitih i on-line nastavnih procesa. Isto tako koordinatorica je za pilot projekt e-Škole te sudjeluje u raznim aktivnostima i edukacijama vezanim za podizanje razine digitalne zrelosti škole, a u sklopu projekta „Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme Škola za život“ administratorica je tableta koje je učenicima dodijelilo Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Pravila o privatnosti

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC