Skip to main content
22. CARNET-ova korisnička konferencija CUC 2020

Cijeli program »

Digitalne pridošlice vs digitalni urođenici

Sudjelujući u eTwinning projektu „Digitalni tragovi“ proveli smo istraživanje među učenicima prvih i drugih razreda u nekoliko srednjih škola sudionica projekta (I. gimnazija iz Zagreba, II. gimnazija iz Zagreba, Ekonomska i trgovačka škola iz Čakovca). Tema istraživanja vezana je uz korištenje interneta, točnije uz privatnost na mreži, sigurnost na internetu, etička pitanja, lažne profile, autorska prava, CC licence. Tijekom lipnja i srpnja 2020. godine proveli smo istraživanje među nastavnicima nekoliko srednjih škola. U novim okolnostima, nastavi na daljinu, nastavnici su stvarali i u virtualnim učionicama objavljivali sadržaje za učenike. Postavljaju se pitanja gdje su pronalazili slike i ostale podatke koje su koristili za stvaranje materijala za učenike i jesu li navodili izvore? Istraživanjem smo također usporedili znanja i stavove učenika i nastavnika te razmišljali o pitanjima jesu li nastavnici oprezniji u korištenju interneta? Tko je bolje upoznat s autorskim pravima? Što je etički ispravno ponašanje na društvenim mrežama? Trebamo li prihvatiti svaku vijest iz medija kao istinitu? Neki od odgovora ovog istraživanja su očekivani, a neki su nas iznenadili.

Gordana Sekulić-Štivčević
I. gimnazija Zagreb
Croatia

Gordana Sekulić-Štivčević, prof. savjetnik Diplomirala na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Telekomunikacije i informatika. Radi u I. gimnaziji u Zagrebu više od dvadeset godina. Suautorica više udžbenika iz informatike i računarstva za gimnazije i strukovne škole. Mentorica učenicima na državnim natjecanjima iz informatike. Godine 2008. promovirana u zvanje profesora mentora, a 2013. u zvanje profesora savjetnika, ponovno promovirana u savjetnika 2018. godine. ECDL trener i ispitivač za osnovni i napredni program. Organizira i provodi radionice za korištenje IKT-a u I. i IV. gimnaziji. Zadužena za organizaciju i provođenje natjecanja Dabar, EU CodeWeeka, Dana sigurnijeg interneta. Mentorica je studentima Priridoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Autorica nekoliko eTwinning projekata. Autorica inovativnih nastavnih sadržaja (Metodičke preporuke i Videolekcije za nastavu na daljinu objavljene na stranici Škola za život). Voditeljica kreativnih radionica za nastavnike i učenike.

Smiljana Perić
II. gimnazija Zagreb
Croatia

Smiljana Perić, prof. savjetnk

Diplomirala na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Telekomunikacije i informatika. Radi u II. gimnaziji u Zagrebu. Suautorica desetak udžbenika iz informatike i računarstva za gimnazije i strukovne škole. Godine 2009. promovirana u zvanje profesora mentora, a 2014. u zvanje profesora savjetnika, ponovno promovirana u savjetnika 2019. godine. ECDL trener i ispitivač za osnovni i napredni program. Mentorica učenicima na državnim natjecanjima iz informatike, mentorica učenicima na Statističkom natjecanju i natjecanju Dabar. Organizira i provodi aktivnosti vezane uz EU CodeWeek i Dan sigurnijeg interneta. Mentorica je studentima Priridoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Autorica nekoliko eTwinning projekata. Članica Stručne radne skupine za izradu ispita državne mature.

 

Pravila o privatnosti

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2020 Zakon Group LLC